Saturday, March 28, 2015

Resipi ke-2 : Daging dan Kuah Tomato

 Assalamualaikum dan hai......................................................................................... :D
Okai. Macam yang aku cakap, dua tiga post terawal aku ni akan berkisar pasal resipi-resipi yang aku dah try.

Resipi ni adalah resipi yang aku bantai masak dari lebihan bahan2 dari resipi stew daging yang aku dapat dari internet. So, jom tengok!

BAHAN2

- Sepotong daging. (Aku beli kat Giant gak, Australian beef katenye. Murah je. Rm5 lebih boleh masak dua kali)

-Serbuk lada hitam / sos lada hitam

-Kentang (hiris nipis untuk cepat masak)

- Setengah biji bawang besar (Hiris ikut suka hati)

-2 ulas bawang putih(cincang)

-Cendawan (Apa2 jenis pun boleh. Kalau nak, sayur lain pun boleh pakai)

-Lobak merah (hiris nipis)

- 2 sudu besar Tomato puree dalam tin (Aku beli yang paling murah sekali, pun boleh guna 2-3 kali)

- 3 biji Cili padi (bagi yang suka pedas)

- Garam & Gula (Tak letak pun tak apa)

-Suku gelas air

- 1 1/2 sudu Minyak

Cara Masak

DAGING 

-Mula2 marinate(cewah :p ) daging dengan lada hitam. Boleh terus masak atau kalau korang nak simpan dulu dalam peti ais pun boleh. Kalau2 student tu, marinate pagi. Lepas kelas boleh masak.

- Panaskan kuali/pan dengan 1/2 sudu minyak. Bila minyak dah panas, kecilkan sikit api tu.

-Masukkan daging tadi. Kalau suka setengah masak, masak dalam 2- 2 setengah  minit untuk setiap belah daging. Kalau nak masak lebih sikit, 3- 3 setengah minit. (Daging gerenti lembut!)

-Lepas daging dah masak, biarkan dalam bekas bertutup.

KUAH

- Panaskan sesudu minyak, guna kuali/pan yang sama pun boleh.

-Masukkan bawang besar dan bawang putih tadi. Masak sekejap sampai naik bau.

-Masukkan kentang. Goreng dalam 3 minit. (Jaga jangan sampai hangus)

-Masukkan tomato puree tadi.

-Masukkan lobak dan cendawan. Pastu letak air.

-Campak garam dan gula(tak letak pun OK). Ikut sesedap rasa korang. Rasa2 sikit bila letak garam tu. Kalau masin tambah air lagi.

-Pastu masukkan cili padi bagi yang minat pedas.

-Kecilkan api. Tutuplah pakai apa2 penutup periuk dan didihkan.

-Bila korang rasa kentang dah ok dan empuk, angkat dan hidang!

DAH SIAP!!! :D

Aku mula2 nak makan daging dan kuah saja, ala2 western. Tapi masih lagi ada ciri2 orang Malaysia sikit dalam darah aku nih. Jadi aku masak nasi sikit. Sikit je bagi cukup syarat.

Aku makan rasa SEDAP! Membe aku yang cuit2 sikit pun kata SEDAP. So, trylah wahai orang2 bujang dan student2 diluar sana.

INGAT! Kawal penggunaan minyak, garam dan gula.

Chiow!



2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. hahahahaha.. part yg mmbe yg cuit sikit2 pon ckp sdap tu ak xleh blah... hahha...ak yg tgok gmbr ni je pon dah kecur liur weh... well done abg pejal.. thumbs up!! ahahahah

    ReplyDelete